MCQ on Vaccines: Medical Microbiology

1) When was the smallpox virus first eradicated from the world?
a) 1990
b) 1960
c) 1970
d) 1980 

2) Antigen as an important constituent of the vaccines, to avoid the contamination and increase the immune response other components added during the manufacturing process of a vaccine are tiny amounts of an adjuvant, preservative, and stabilizer. Which of the following is Not the commonly used adjuvant present in a vaccine?
a) Formaldehyde 
b) Aluminum sulfate
c) Potassium aluminum sulfate
d) Aluminum hydroxide

3) Immunization is an important and effective way to protect humans from different types of infectious diseases. The two main types of immunizations are active and passive immunization. All of the following statements are correct about the active and passive immunization process, Except?
a) Both can occur naturally as well as artificially
b) Active immunization is the inoculation of live, attenuated and dead pathogens
c) Both types of immunization may provide long term protection to the immune system  
d) Administration of preformed antibodies are the form of passive immunization

4) Which of the following statement is Incorrect about the vaccine development process?
a) It consists of a live attenuated or killed germ cells
b) Aluminum can be used as an adjuvant in a vaccine
c) Animal trials are not necessary for every vaccine before going to the human trial 
d) Normal vaccine production can take up to 10 to 15 years

5) Which of the following is the Not the example of a live attenuated vaccine?
a) Diphtheria vaccine 
b) Measles vaccine
c) BCG vaccine
d) Oral polio vaccine

6) Subunit vaccine is all, Except
a) A whole purified virus 
b) A purified part or pieces of the antigen
c) An expensive type of vaccine
d) A Hepatitis-B vaccine

7) WHO/CDC recommends vaccination of children under six years of age to protect themselves from several infectious diseases. The following are the important vaccines administered in childhood, Except?
a) Dtap (diphtheria, tetanus, and pertussis)
b) Polio
c) MMR
d) Hepatitis A and B
e) Rabies 

8) The first scientifically approved vaccine was................
a) Oral polio vaccine
b) Smallpox vaccine 
c) MMR vaccine (measles, mumps, and rubella)
d) Tetanus vaccine

9) Which of the following type of vaccines were recently authorized for the COVID-19?
a) Live attenuated     
b) mRNA vaccine   
c) Conjugated vaccine    
d) Toxoid vaccine        

10) Which of the following statement is not true about the Live attenuated vaccine?
a) It is prepared using whole weakened living bacteria or virus
b) It can generate a long-term immune response in an individual with a single dose of vaccine
c) Measles, MMR and oral polio vaccine are live attenuated vaccines
d) It is stable at normal room temperature 

11) Which of the following is not true about the important characteristics of the vaccine to be effective?
a) It must be safe and easy to use with low side effects in humans
b) It must provide immunity to at least 15% of the population 
c) It must be available at low cost
d) It must provide long-lasting immunity

12) Numerous biotechnology industries are fast-tracking the development of vaccines for COVID-19. Which of the following statement is true regarding the stages of vaccine development?
a) Animal studies are performed to see the safety and effectiveness of vaccine candidate
b) Phase 1/2 clinical studies are conducted to see the safety of the candidate vaccine in humans
c) Phase 3 clinical studies are conducted to see the efficacy of the candidate vaccine in humans
d) All of the above 

13) Before the invention of the Polio vaccine in 1955, Poliomyelitis was a serious viral infection, thousands of children got infected with serious illness including the paralysis of the neurons and number of children died around the world. Which of the following statement is not true about the polio vaccine?
a) It is always present in the form of killed or inactivated vaccine 
b) Outbreaks of the virus still occur mostly in underdeveloped countries
c) The doses of vaccines must be given to children under 6 years of age
d) It is present in two forms, oral polio vaccine and inactivated polio vaccine
e) Adults traveling to polio risk region should get vaccinated
 
14) There are numerous cases of influenza/flu caused by influenza virus each year around the world, although symptoms of the flu are usually mild, a number of people are hospitalized with serious illness and thousands of deaths are recorded every year. The most important preventive measure through which a person can prevent the flu is vaccination, which of the following statement is Not true about influenza/flu vaccine? Select all the correct answers
a) In the USA the vaccine is recommended from 6 months of age for two times every year 
b) Flu vaccines may contain killed viruses or weakened viruses 
c) Flu vaccines are mainly available in two forms, shots and nasal spray 
d) The influenza virus is a highly mutating virus, therefore annual vaccination is recommended 
e) The immune system gets activated 2-3 weeks after an individual is vaccinated 

15) Vaccination at an early age can protect humans from several viral diseases, including life-threatening infections like smallpox and polio. Which of the following diseases are prevented by the administration of vaccine during the childhood? Select all the correct answers from the options given below
a) Polio 
b) AIDS
c) Diphtheria   
d) COVID-19
e) Ebola
f) Chickenpox

16) In December 2020 first vaccine for COVID-19 was approved in the Europe and in the USA, name the first biotechnology company which received the authorization to distribute the vaccine?
a) Moderna
b) Pfizer-BioNtech
c)Astrazeneca
d)Novavax  
e) Johnson and Johnson

17) Which of the following age group are an important age group who require the Hepatitis B vaccination?
a) Infants
b) 18 and younger
c) Person injecting drugs
d) None of the above

18) Which of the following type of vaccine did the Moderna and Pfizer-BioNtech companies designed for COVID-19?
a) mRNA vaccine
b) Subunit vaccine
c) Toxoid vaccine
d) Vector borne vaccine

19) It has been reported that thousands of women worldwide are annually affected by cervical cancer and equal numbers of men contract sexually transmitted disease, which of the following viral infection could lead to cervical, vaginal and anal cancers?
a) Chlamydia trachomatis
b) Treponema pallidum
c) Hepatitis B virus
d) Human papillomavirus

20) Louis Pasteur first studied the efficacy of anthrax vaccine by treating the virus with carbolic acid and administering in..............
a) A pregnant woman
b) Rats
c) Livestock
d) A healthy boy

21) "Spanish flu" (Influenza) was first reported in 1918, when was the vaccine for influenza invented?
a) 1940s
b) 1950s
c) 1920s
d) 2000s

22) History of vaccines have been first traced a hundreds of year ago in China for smallpox, which of the following term was suggested for the vaccination technique during that time?
a) Immunization
b) Variolation
c)  Injection
d) All of the above

23) All of the following vaccines are the example of the recombinant type of vaccines currently used in the developed countries, Except?
a) Vaccine for hepatitis B
b) Vaccine for human papillomavirus
c) Vaccine against Haemophilus influenza b
d) Vaccine against hepatitis A

24) 







Answers:
1. d)
2. a)
3. c)
4. c)
5. a)
6. a)
7. e)
8. b)
9. b)
10. d)
11. b)
12. d)
13. a)
14. a), b), c), d), e)
15. a), c), f)
16. b)
17. a), b) and c)
18. a)
19.d)
20. c)
21. a)
22. c)
23.d)





Pages You May Like