Liver Function and Metabolism: MCQ


Multiple Choice Question Liver Function and Metabolism

1) Fatty liver is caused by the accumulation/deposition of fats in the liver. Which of the following is not the likely cause of fatty liver?
a) Obesity
b) Starvation
c) Pregnancy
d) Diabetes mellitus

2) Which of the following is the nonfunctional plasma enzymes increased in alcoholic subjects?
a) Alkaline phosphatase
b) Acid Phosphatase
c) Lactate dehydrogenase
d) Gamma-glutamyltransferase

3) Criggler Najjar syndrome is a genetic disorder associated with unconjugated hyperbilirubinemia. What is the deficient enzyme responsible for the disease?
a) Heme oxygenase
b) Biliverdin reductase
c) Bilirubin UDP-glucuronosyl synthase
d) Bilirubin UDP-glucuronosyl transferase

4) All of the following statement is true concerning urobilinogen except:
a) Produced by oxidative action of intestinal bacteria.
b) Undergoes significant enterohepatic circulation.
c) Urinary levels increased in biliary obstruction.
d) Fecal levels decreased in biliary obstruction.

5) Galactosemia is caused by a deficiency of the enzyme responsible for galactose metabolism. Which of the following enzyme is deficient?
a) Galactokinase
b) Galactose 1- phosphate uridyl transferase
c) UDP-4- Epimerase
d) Galactose dehydrogenase

6) The biochemical investigation of the blood specimen showed Bilirubin- 4.5 mg/dl, ALT- 150 IU/L, AST- 200 IU/L, Albumin- 25 mg/dL. What is the likely biochemical diagnosis?
a) Hemolytic Jaundice
b) Acute hepatic disease
c) Chronic hepatic disease
d) Obstructive liver disease

7) Which of the following enzyme is a sensitive marker of alcoholic liver disease?
a) Alanine transaminase
b) Aspartate transaminase
c) Alkaline phosphatase
d) Gamma-Glutamyltransferase

8) Which of the following marker is used for the differential diagnosis of obstructive jaundice?
a) Lactate dehydrogenase
b) Creatine Kinase
c) Carbonic anhydrase
d) 5’- Nucleotidase

9) Criggler’s Najjar Syndrome II occurs due to
a) Excessive production of bilirubin
b) The absence of the conjugating enzyme
c) Partial deficiency of a conjugating enzyme
d) Overexpression of conjugating enzymes

10) Gluconeogenesis occurs in the liver because of the presence of
a) Phosphofructokinase
b) Pyruvate carboxylase
c) Glucose 6 phosphatase
d) Glucokinase

11) Which of the following statements is true of warfarin?
a) competitive antagonist of vitamin
b) co-administration of aspirin is safe
c) prolonged prothrombin time
d) reduced synthesis of coagulation factor VIII.

12) Starch contains glucose units with 1-4 and 1-6 bonds and which enzyme helps to hydrolyze branched-chain?
a) amylase
b) maltase
c) isomaltase
d) sucrase

13)Which of the following molecule is the substrate for ketogenesis?
a) alanine
b) oxaloacetate
c) triacylglycerol
d) acetyl CoA

14) Which of the following enzyme is a sensitive marker of alcoholic liver disease?
a) Alanine transaminase
b) Aspartate transaminase
c) Alkaline phosphatase
d) Gamma-Glutamyltransferase

15) Which of the following marker is used for the differential diagnosis of obstructive jaundice?
a) Lactate dehydrogenase
b) Creatine Kinase
c) Carbonic anhydrase
d) 5’- Nucleotidase

16) Crigler's Najjar Syndrome II occurs due to
a) Excessive production of bilirubin
b) Complete Absence of a conjugating enzyme
c) Partial deficiency of the conjugating enzyme
d) Overexpression of conjugating enzymes

17) Which of the following enzyme regulates TCA cycle:
a) malate dehydrogenase
b) fumarase
c) isocitrate dehydrogenase
d) succinate dehydrogenase

18) A person is suffering from glycogen storage disease known as von Gierke disease. Identify the missing enzyme from the following
a) glucokinase
b) glucose-6- phosphatase
c) phosphoglucomutase
d) phosphoglucoisomerase

19) What deficiency causes Korsakoff –Wernicke disease
a) high-calorie intake from carbohydrate
b) high intake of energy from alcohol
c) high intake of fat for energy
d) high intake of protein for energy

20) Which of the following trace metal are localized in the taste bud and play an important role structural component of taste bud?
a) Cu (copper )
b) Zn (zinc)
c) Cr (chromium)
d) Fe (iron)

21) Identify the pentose phosphate pathway intermediate that oxidizes and generates co-enzyme NADPH
a) fructose 6 phosphate
b) ribose-5-phosphate
c) glucose -6 phosphate
d) glucose -1 phosphate

Multiple Choice Question Set I Answers
1-b, 2-d, 3-d, 4-b, 5-b, 6-c, 7-d, 8- d, 9-c, 10- c
11- a, 12-c, 13-d, 14-b, 15-d, 16-c, 17-d, 18-b, 19-c, 20-b, 21-c








Comments

Recommended Contents