Medical Microbiology: Neisseria gonorrhoeae and Neisseria meningitidis MCQ

Multiple Choice Question on Neisseria species

1. All are the cultural characteristics of gram-negative diplococcus Neisseriae spp, EXCEPT
a) Grow in aerobic as well as anaerobic conditions
b) They are oxidase positive
c) Grow on media containing heated blood
d) Growth is improved by incubation in the presence of 20 to 25 % CO2

2. Neisseria gonorrhoeae is one of the most common causes of sexually transmitted diseases. All of the following are the infections caused by N. gonorrhoeae, EXCEPT
a) Genital gonorrhea in women
b) Pelvic inflammatory disease in men
c) Neonatal conjunctivitis
d) Pharyngitis


3) Beta lactamase positive strains of Neisseria gonorrhoeae are highly resistant to tetracycline because
a) Beta lactamase production and high-level resistance to tetracycline are both mediated by genes on plasmids
b) Beta lactamase production and high-level resistance to tetracycline are both mediated by genes on the bacterial chromosome
c) Beta lactamase production is mediated by genes on plasmids and high-level tetracycline is mediated by genes on the bacterial chromosome
d) Beta lactamase production is mediated by genes on the bacterial chromosome and high-level tetracycline is mediated by genes on plasmids

4) All, except one, are the examples of protein present in the antigenic structure of Neisseria gonorrhoeae that helps the bacteria to invade a host cell
a) Por proteins
b) Rmp proteins
c) Opa proteins
d) IgM protease

5) …....................... is not an antimicrobial drug added in the culture media for the isolation of Neisseria gonorrhoeae
a) Penicillin
b) Vancomycin
c) Amphotericin
d) Colistin

6) Which statement is true about the Nucleic Acid Amplification Tests used for the direct detection of Neisseria gonorrhoeae in genitourinary specimen?
a) This test has low sensitivity and specificity in symptomatic and high prevalence populations
b) This test has equal sensitivity and specificity as Neisseria gonorrhoeae in symptomatic and high prevalence populations
c) This test has high sensitivity and specificity in symptomatic and high prevalence populations
d) This test has high sensitivity and low specificity in symptomatic and high prevalence populations

7) Among the serogroups of Neisseria meningitidis given, which of these are the most important associated with meningococcal infection?
a) A, B, C, Y and W135
b) A, B, C, X, Y and W135
c) A, B, C, X, Y and W125
d) A, B, C, X and W135

8) The meningococcal infections are predominant in which of the following age group?
a) Infants only
b) Children and Young adults
c) Adults only
d) Children and Adults

9) About 10 to 20 percent of young children with the severe meningococcal meningitis develop a syndrome called Waterhouse friderichsen syndrome, which one of these is not the symptomatic characteristic of this syndrome?
a) High fever
b) Hemorrhagic rashes
b) Circulatory collapse
d) Disseminated cerebral coagulation


10) Which of the following antigenic structure is considered the major virulence factor in the pathogenesis of Neisseria meningitidis?
a) Polysaccharide capsule
b) Pili
c) Porin
d) Opa protein

11) What component may not be required for the culture of blood specimens taken from the meningococcal infection patient?
a) Sodium sulfonate
b) Sodium gluconate
c) Sodium polyanethol sulfonate
d) Sodium polyascorbate

12) What is/are the serological tests to measure antibodies to meningococcal polysaccharide?
a) Latex agglutination test
b) Hemagglutination test
c) Latex and hemagglutination tests
d) None of the above

13) What is the drug of choice for the treatment of meningococcal disease?
a) Penicillin
b) Amphotericin
c) Methicillin
d) Penicillin G

14) Which of the following individuals should routinely receive vaccination with the conjugate meningococcal vaccine?
a) A 40-year-old man with diabetes
b) A healthy boy going to kindergarten
c) A healthy 65-year-old man with diabetes
d) A healthy young adolescent entering high school

15) Which one of the following tests can be useful to differentiate between Moraxella catarrhalis and saprophytic Neisseria spp from sputum specimen?
a) Oxidase
b) Butyrate esterase
c) Gram stain
d) Catalase


Multiple Choice Question Answers
1 (d),
2 (b),
3 (a),
4 (d),
5 (a),
6(c),
7 (b),
8 (b),
9 (d),
10 (a),
11 (c),
12 (c),
13 (d),
14 (d),
15 (b)

Comments

Post a Comment